Wandelen op Terschelling

Terschelling is geweldig voor wandelaars. Met ruim 200 kilometer aan wandelpaden, kent Terschelling verschillende wandelroutes, van ongerepte natuurpaden tot verharde wegen. Je kunt er ook heerlijk fietsen. Ga zelf op pad en laat het een verrassing zijn waar je uitkomt. Of volg een van de vele routes. Ontdek de natuur, bomen, planten en spot de vele vogels die Terschelling kent.

Wandelen op Terschelling

Vijf wandelroutes op Terschelling

Je hebt heel wat wandelpaden op Terschelling. Je kunt er per dag zo een aantal doen. Staatsbosbeheer heeft een aantal mooie routes uitgezet die je door de zeven landschappen van het eiland voeren. Als je het Terschelling goed wilt zien en ervaren, dan zijn deze 5 wandelingen echt een must!


1. Doodemanskisten – Seinpaalduinen

Met een prachtig uitzicht op het hoogste punt van Terschelling is dit een leuke route over het Groene Strand. Je wandelt zo’n 4,5 kilometer langs Doodemanskisten en de Seinpaalduinen. Onderweg zie je het meer genaamd de Doodemanskisten dat zijn naam te danken heeft aan een oud verhaal. In het meertje zouden namelijk zeevaarders begraven zijn die op het strand waren aangespoeld. Ook bijzonder aan deze wandelroute is dat je de cranberry kunt spotten in de duinen. Deze groeit in augustus en september in de duinen. Cranberries horen eigenlijk niet in Nederland te groeien, maar zijn vroeger per ongeluk door zeelieden op Terschelling terecht gekomen waar ze prima groeien. Ieder jaar in september worden de bessen geoogst.


2. Boswachterspad Noordsvaarder

Dit boswachterspad is een actieve wandelroute van 11 kilometer door de duinen van Terschelling. Het is een echte hike, omdat je tijdens de wandeling veel duinen beklimt. Wie deze sportieve wandeling aandurft, wordt beloond met geweldige vergezichten. Doordat je voornamelijk op de duinrand wandelt, is het uitzicht fantastisch. Bij laag water kun je met een beetje mazzel zeehonden op de zandbanken zien liggen. Ook vogels als de kluut en strandplevier kun je hier spotten. Het startpunt van de wandelroute is de veerterminal bij de haven van West-Terschelling. Aan het begin van de Noordsvaarder staan 3 panelen met informatie over de dynamiek en het strandgebied. De wandeling gaat over onverhard pad.


3. Rondje Boschplaat

Onderdeel van werelderfgoed de Waddenzee zijn ook de kwelders van de Boschplaat, aan de oostkant van Terschelling. De Boschplaat heeft een breed strand met superveel vogels. Jaarlijks broeden er duizenden vogels. Kom je in het najaar? Dan kun je honderdduizenden trekvogels spotten. Vooral Lepelaars, meeuwen en strandplevieren zijn ver volop. Wandelen op De Boschplaat kun je alleen van september t/m februari. In het broedseizoen het de wandelroute gesloten. Met 18 kilometer is de Boschplaat het een lange wandeling. Maar je de korte route nemen en omkeren bij de eerste vogelwachterspost (na 12 kilometer).


4. Landerumheide – Waterplak

Dit boswachterspad is 6 kilometer lang. Je wandelt door prachtige duinvalleien en heides. Deze wandelroute is op meerdere momenten van het jaar extra interessant. In mei kun je er namelijk velen aalscholvers spotten. En blauwborsten zingen dan het hoogste lied. Ben er er in augustus en september? Dan staat de heide in bloei en kleuren de duinen prachtig paars. Zo kun je deze route dus meerdere keren per jaar doen!


5. Formerumerbos – Wilhelminapolder

Bij het plaatsje Formerum op Terschelling is tussen 1920 en 1935 het Formerumerbos aangelegd. Ter voorkoming van duinuitbreiding is een grote variatie aan bomen geplant. En daarom is het Formerumerbos één van de meest veelzijdige bossen op Terschelling. De wandelroute is 5 kilometer en erg gevarieerd. Ga langs begroeide duinen door een groot deel van het Formerumerbos op Terschelling.


Leuke wandelingen met kinderen

Om de wandelingen op Terschelling leuk voor kinderen te maken, zijn er ook enkele gezellige routes op het eiland te vinden. Zo stel je kinderen ook tevreden, of doe je zelf een onverwachte activiteit!

  • Boschplaatwandeling met de boswachter. Er is ook een speciale kinderwandeling over de Boschplaat met een boswachter. Deze route is ongeveer 2 uur met een boswachter. De wandeling leidt je eerst naar het wad en dan langs de eendenkooi en het berkenbos naar de duinen om daarna in de buurt van Oosterend te eindigen. Onderweg spot je lepelaars, hazen, wulpen en futen. Bij Staatbosbeheer kun je je inschrijven voor verschillende soorten wandelingen.
  • Eilandhoppen. Houden je kinderen van water? Ga dan met ze eilandhoppen. Vanaf Terschelling zijn er regelmatig vaarten naar Vlieland en Ameland. Je zou zelfs met je fiets zo meerdere eilanden aan kunnen doen.
  • Klimbos Klimdaris. Heb je avontuurlijke kinderen? Ga dan naar het Klimdaris klimbos. In het klimbos zijn 5 parcours. twee voor kleine kinderen tot 130 centimeter en drie parcours voor kinderen en volwassenen vanaf 130 centimeter. Vooral het laatste high ropes parcour is geweldig! Een aanrader in het bos net buiten West Terschelling.