Activiteiten op Terschelling, de 9 leukste dingen om te doen

Activiteiten op Terschelling, op het langste Waddeneiland van Nederland is er genoeg te doen. Het strand is 30 kilometer lang en is meer dan 70 kilometer aan wandelroutes en fietspaden. Maar dit is natuurlijk niet alles wat Terschelling te bieden heeft, in tegendeel zelfs. Terschelling is het perfecte eiland voor cultuurliefhebbers. En ook op culinair gebied heeft het eiland genoeg te bieden. Zie hier een overzicht van een aantal leuke activiteiten op Terschelling.


1. Vuurtoren Brandaris van Terschelling

De Brandaris is hét symbool van Terschelling, een echte bezienswaardigheid. De vierkante vuurtoren staat midden op een plein in West-Terschelling. De Brandaris vuurtoren heeft zijn naam te danken aan Sint Brandarius, een heilige waarnaar ook de huidige standplaats West-Terschelling in de Middeleeuwen was vernoemd. De Brandaris is gebouwd in 1323. Hij diende om schepen die via de Zuiderzee op weg waren naar Amsterdam goed door de nauwe gleuf tussen Terschelling en Vlieland te laten varen. De Brandaris liep vaak voorop in innovatie. In 1837 werd het eerste draaiende licht geplaatst en in 1907 kwam er een lamp met elektrische aandrijving. Het licht is tegenwoordig volkomen automatisch. Bovendien is het speciaal licht zodat vogels niet tegen de toren vliegen.


2. Uitkijkpunt Seinpaalduin

Staatsbosbeheer heeft een aantal mooie uitzichtpunten op Terschelling benoemd. De meest indrukwekkende is uitkijkpunt Seinpaalduin aan de westkant van het eiland. Seinpaalduin beschermt het dorp West-Terschelling tegen harde stormen. De naam dankt zich aan de seinpaal, die door middel van kleurcodes informatie geeft aan de scheepvaart over de te verwachten wind. Vanaf de Seinpaalduin kijk je uit over de haven, de Noordsvaarder, het Groene Strand, het dorpje West en met helder weer zelfs over Vlieland. Ook Kaapduin West en het uitkijkpunt van Oosterend zijn de moeite waard om heen te gaan.

Kaapduin West

Het Kaapsduin op West-Terschelling is het hoogste punt van Terschelling. Het ligt 31,4 meter boven NAP. Het typerende Seinhuisje dat kort na de oorlog is gebouwd en als peilstation dient voor de marine is te bewonderen op het kaapsduin. Het is één van de weinige uitkijkpunten waar je echt het hele eiland kunt zien. Met de rumoer van het dorp en de Brandaris, het suizen van het Wad en van de Noordsvaarder en het uitzicht op de winderige duinen. Als het helder is, kun je ook naar Vlieland kijken.

Uitkijkpunt Oosterend

Dit mooie uitkijkpunt ligt aan een fietspad, dus kun je mooi tijdens een fietstocht bezichtigen. Omdat het eiland aan de oostkant een stuk smaller is, kijk je daar heel gemakkelijk twee kanten op. Je hebt uitzicht over Oosterend, de Waddenzee en de duinen. Je kijkt hier ook uit over de polders. Dus voor vogelspotters is dit een ideale plek.

Andere uitkijkpunten

  • Uitkijkpunt het Arjensduin. Het Arjensduin is gelegen achter het duinmeertje van Hee. Wanneer je vanaf Halfweg de weg de binnenduinrand neemt, zie je rechts het meertje en het Arjensduin. Dit duingebied beschikt over een wandelroute met uitzicht over het meer en de omgeving. Zomers kun je hier heerlijk pootje baden of zwemmen. 
  • Uitkijkpunt Het Snijderpad. Neem tijdens je fietstocht over Terschelling even de tijd om te pauzeren bij het Snijderpad. Dit mooie uitkijkpunt ligt aan het fietspad en is aangegeven met een handwijzer. Eenmaal bovenaan de trappen kijk je uit over de bossen van het eiland.

3. Wadlopen

De meest populaire activiteit op Terschelling is natuurlijk wadlopen. Er zijn verschillende organisaties die excursies organiseren over de wadden. De excursies worden geleid door ervaren gidsen die alle gevaren van de waddenzee goed kennen. Tijdens een wandeling kom je verschillende planten, vogels en vissen tegen. En met een beetje geluk zie je een zeehond. De drooggevallen zeebodem bestaat onder andere uit zandbanken, kwelders, slikvelden en diepe geulen. Er zijn een paar leuke organisaties die wadlopen organiseren. Je kunt voor een korte, lange of culinaire wandeling kiezen.


4. Het drenkelingenhuisje

Het Drenkelingenhuisje is een voormalige schuilplaats voor drenkelingen. Aangezien op deze plek de meeste schipbreuk werd geleden, omdat de zee hier zo woest was, werd besloten om hier een huisje neer te zetten waar de drenkelingen zich de eerste uren konden redden. Het huisje ligt op zo’n 7 kilometer afstand van de bewoonde wereld van het eiland. Om het huisje te zien, moet je wel een stukje wandelen. Ook is er de mogelijkheid om met een excursie het drenkelingenhuisje te bezoeken. Je wordt er dan heengereden in een grote jeep.


5. Museum ’t Behouden Huys

Museum ’t Behouden Huys is net als Terschelling: uniek, eigenzinnig en verrassend veelzijdig. Stap in het eilander boerenleven of ervaar in de hut van Willem Barentsz hoe deze ontdekkingsreiziger (over)leefde op winters Nova Zembla. Wist je dat bijna alle huizen van West-Terschelling in 1666 door de Engelse Vloot in de as werden gelegd en de rook te zien was tot ver in Friesland? Het museum heeft ook een gratis audio-toer boordevol boeiende verhalen in het Nederlands, Duits en Engels.


6. Natuurreservaat de Boschplaat

Natuurgebied De Boschplaat is een prachtig natuurgebied in het oosten van Terschelling. Het gebied was vroeger een losse zandplaat en wordt sinds de 20e eeuw verbonden met het Terschelling door een stuifdijk van zo’n 9 kilometer. Door de naam zou je denken dat de Boschplaat vroeger bebost is geweest, maar dat is niet zo. Bos betekent in de oude taal namelijk “verhoging in het landschap” of “duin”. Het natuurgebied is rijk aan flora en fauna. Op de Boschplaat broeden zo’n 65 verschillende vogelsoorten. Daarnaast is het zoute water van de Boschplaat ook rijk aan bijzondere vissen en slakken. De Boschplaats bestaat uit verschillende soorten planten en duinen. De uitgestrekte stranden zijn ook zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een bezoekje aan de Boschplaat.


7. Kwelders

In de Boschplaat heb je ook kwelders. Dat zijn stukken polder die uit moerassen bestaan. Deze kwelders zijn de belangrijke broedplaatsen voor vogels. Je kunt in het natuurreservaat de Boschplaat heerlijk wandelen of fietsen. Je kunt een korte wandeling maken van 1 á 2 uur, maar er zijn ook lange wandeltochten uitgestippeld door het natuurgebied waar je de hele dag zoet mee kan zijn. Vanaf het dorpje Oosterend lopen er ook verschillende fietspaden door het natuurgebied.


8. Het Wrakkenmuseum

In het Wrakkenmuseum kun je verschillende opgedoken wrakstukken bewonderen. In het museum vind je allerlei interessante objecten en wrakstukken uit de periode 1650 tot nu Het museum is gevestigd in een authentieke Terschellinger boerderij. Sinds 1976 zijn er door de duikers van Terschelling zo’n 150 scheepswrakken opgedoken. Dit waren zowel moderne als historische schepen. Ook zijn er door de jaren heen verschillende voorwerpen opgedoken afkomstig uit de oude schepen, zoals gevonden brieven in een fles. Achter het museum heb je de Piratentuin met een boomhut, een piratenboot en een kasteel. Ideaal voor kinderen!


9. Bunkers

Er liggen een aantal bunkers verspreid over Terschelling. De meest bunker is de Tigerstelling. Dit complex bestaat uit zo’n 85 bunkers en is omgebouwd tot Bunker museum waar je van alles te weten kunt komen over de bunkers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kunt de bunkers van binnen alleen bezoeken met een gids. Tijdens de rondleiding krijg je van alles te horen en ervaar je hoe het is om in een bunker te leven. De rondleiding duurt ongeveer 2 uur. Wil je liever wandelen en op die manier de bunkers ontdekken? Op het eiland zijn verschillende bunkerwandelingen uitgestippeld die je naar de mooiste bunkers leidt.