Dorpen op Terschelling

Terschelling heeft een aantal dorpen. De grootste op Terschelling zijn West-Terschelling, Hoorn, West aan Zee, Lies en Oosterend. Met name bekende dorpen West-Terschelling en Midsland zijn erg gezellig in de zomer. Ze hebben allemaal hun eigen karakter en charme, restaurants, kroegen en bezienswaardigheden. Overdag wandel je door de gezellige straten en winkeltjes. De dorpen op Terschelling hebben veel van hun historie behouden. Neem de tijd en ontdek de diverse dorpen die het eiland rijk is!


West-Terschelling

West-Terschelling

De grootste plaats van Terschelling is het toeristische West-Terschelling. Deze en hoofdstad van het eiland en havenplaats bestaat al sinds 1300. De veerboot naar Terschelling komt in dit dorp aan. Momenteel wonen er ongeveer 2700 mensen in West-Terschelling. Zomers is komen er erg veel mensen. Dit komt voor de vele gezellige winkelstraatjes met diverse restaurants, cafés en natuurlijk shops. Het meest kenmerkende van West-Terschelling is Vuurtoren De Brandaris. De toren ligt in het centrum van het dorp en is het bekendste monument van Terschelling. Het plein voor De Brandaris kenmerkt zich door de gezellige terrasjes. De jachthaven is ook een bezoek waard en ligt langs een deel van de kustlijn van het dorp. Aan de andere kant van het dorp, dicht bij de jachthaven, ligt het Groene Strand. Achter dit brede strand bevinden zich prachtige duinen en bossen. In het dorp liggen genoeg hotels waar je prima kunt verblijven.


West aan Zee

Ongeveer 7 kilometer van West-Terschelling ligt West aan Zee. Het dorp ligt niet aan de Waddenzee, maar aan de Noordzee. Het strand bij West aan Zee is zeer breed en adembenemend mooi. Het dorp is via de strandweg prima te bereiken. Het dorp is verder meer een samenhang van vakantiehuizen. De woningen liggen prachtig op de duinen, velen hebben ook zeezicht. West aan Zee is omringd door vele fietspaden die door de bossen en duinen lopen. Ook vind je vlakbij het dorp het bijzondere natuurgebied de Kroonpolders. West aan Zee wordt vaak Paal 8 genoemd.


Midsland

Wil je het nachtleven in op Terschelling? Dan is Midsland het beste dorp hiervoor. Het dorp heeft veel discotheken, kroegen en eetcafés. Iedere zaterdagavond is er livemuziek in Eetcafé Onder de Pannen. Het dorp ligt precies in het midden van het eiland, ongeveer 7 kilometer van de veerhaven van Terschelling en heeft ruim 1200 inwoners. Midsland heeft verder ook een gezellige winkelstraat waar je prima kunt shoppen. Kamperen kan even buiten het dorp. Midsland heeft ook een skatebaan die het proberen waard is.


Oosterend

Aan het oosten van Terschelling ligt Oosterend, waar tevens de naam van het dorp vandaan komt. Het kleine dorpje heeft maar 200 inwoners. De hoofdweg op Terschelling eindigt in dit pittoreske plaatsje, verder kun je niet fietsen of rijden. Het dorp ligt aan de rand van de duinen en grenst aan het beroemde natuurgebied De Boschplaat. Voor natuurliefhebbers is Oosterend het beste startpunt als je wilt wandelen of fietsen. Je vindt hier de mooiste natuur van Terschelling. Vergeet in Oosterend ook niet een bezoek te brengen aan strandpaviljoen Heartbreak Hotel, helemaal in stijl van Elvis Presley.


Kleine dorpen en gehuchten op Terschelling

  • Hoorn. Dit kleine dorp op Terschelling heeft zo’n 500 inwoners. Hoorn heeft 4 restaurants en 2 cafés. In het dorp vind je ook de St. Janskerk, het oudste gebouw van het eiland. De kerk is gebouwd in 1250.
  • Formerum. In dit stille dorpje op het eiland wonen ongeveer 300 mensen. Je kunt er heerlijk eten in verschillende goede restaurants. In Formerum-Noord heb je een aantal mooie hotels, chalets en campings.
  • Lies. Lies ligt tussen Formerum en Hoorn. Het pittoreske dorpje op het eiland heeft ongeveer 150 inwoners.
  • Baaiduinen. In dit frisse dorp wonen zo’n 120 inwoners. Baaiduinen ligt ten westen van Midsland op Terschelling.
  • Landerum. Ook weer een stil dorpje op het eiland. Er wonen nog minder dan 90 inwoners. Het dorp ligt tussen Midsland en Formerum.
  • Hee, Kinnum, Striep en Kaard zijn kleine gehuchten op Terschelling en hebben allemaal minder dan 50 inwoners.